Kampen skole er klare for lesehøst!

- Av Norli Junior

Det er mandag morgen på Kampen skole i Oslo. På høyttalerne inne i festsalen spilles filmmusikken fra Harry Potter. Forventningsfulle barn fyller salen og nynner med. På scenen hopper Karius og Baktus fram og erter på seg Marit Winnæss-Huseby, som skal lede årets leseaksjon. Marit får jaget tanntrollene av scenen og ønsker skolen velkommen til kickoff for høstens store lesefest!

I høst skal hele Kampen skole være med på Norli Junior Lesekonkurranse. I tillegg har de laget et helt eget program rundt konkurransen: Aksjon leselyst.

Skolebibliotekaren Kristin leser høyt fra boka Klabert av Tor Åge Bringsværd.
Gjennom høsten vil hun inspirere og motivere elevene til å lese.

– Aksjon Leselyst handler om å skape et felles søkelys på leselyst, forteller Marit Winnæss-Huseby, som er pedagogisk utviklingsressurs ved skolen.

– Bibliotekaren vil ukentlig henge opp resultatlister. Faste lesestunder for elevene står på planen. Elevene vil også oppmuntres til å komme med bokanbefalinger og anmeldelser. I løpet av høsten skal skolen dekoreres med en bokorm som vil vokse seg lengre for hver bok elevene leser. Med 550 elever kommer det til å bli en enorm bokorm!

Mange klasser har vært med tidligere, men dette er første gang alle skolens 21 klasser deltar.

– For mange er lesekonkurransen blodig alvor! Men i år ønsker vi litt mindre fokus på konkurranse. For oss er det å skape glede rundt lesing det aller viktigste. De gode leseropplevelsene skal kunne deles med andre, forteller Marit. Hun har vært med som lærer på Norli Junior Lesekonkurranse før og vet at det kan oppstå fallgruver underveis: «Det krever en stor innsats fra oss lærere! Det er viktig at vi engasjerer oss for å holde barnas motivasjon oppe.»

Leseglade tanntroll! Thorbjørn Egner, som skrev Karius og Baktus, gikk selv på Kampen skole.

«Karius og Baktus», eller Inger og Mari som de faktisk heter, går i begge i 6. klasse. De gleder seg til å være med på lesekonkurransen i år.

– Når konkurransen er over kan man være stolt over hvor mye man har lest, sier Mari.

– Det er også gøy å vinne, uttrykker Inger.

Venninnene leser mye på fritiden. Inger forteller at hun er glad i Halve Kongeriket-serien av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug.

– Jeg leste bøkene før jeg så filmen! sier Inger.

– Jeg elsker å lese serier og en av mine favoritter er Tom Gates, forteller Mari.

I høst vil Mari kanskje prøve seg på Hjertestopper-bøkene, som hun har fått anbefalt av en venn. I klasserommet leser læreren deres høyt fra Ingeborg Arvolas bok Blod, snørr og tårer. Jentene er enig i at boken er veldig spennende.

Finn elsker En Pingles Dagbok og gleder seg til være med på Norli Junior Lesekonkurranse.

Fjerdeklassingen Finn elsker En Pingles Dagbok og har lest alle bøkene i serien.

– Jeg liker at bøkene har skriblinger og morsomme tegninger. Akkurat nå leser jeg bøkene på nytt fordi det er lenge siden sist.

Finn liker bøker med kule omslag og leser mye på fritiden.

– Hvis jeg kjeder meg så leser jeg. Og hvis jeg ikke vet hva jeg skal lese, så leser jeg Donald.

Nordisk manga! Ragnarok- og Nordlys-serien er favorittbøkene til andreklassingen Odin.

Odin går i 2. klasse og har ikke vært med på lesekonkurransen før. Han er glad i å lese fordi man kan lære nye ting.

– Jeg elsker Ragnarok-serien fordi de er spennende. Også kan man lære om runer i bøkene.

I sommer var Odin med på bibliotekenes lesekampanje Sommerles og der nådde han helt til topps. Odin har leseplanene for høsten klare.

– I høst vil jeg lese flere bøker på engelsk!

13.09.2022 | Foto: Maja Marcussen


Tilbake til forrige side